O nama

Hrvatsko-katarsko društvo prijateljstva osnovano je 2018. godine s ciljem međunarodnog razumijevanja i suradnje te razvoja i unapređivanja bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Države Katar, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, međunarodnim ugovorima sklopljenim između Republike Hrvatske i Države Katar te pozitivnim načelima konvencijskog i međunarodnog prava. Prioriteti djelovanja udruge su unapređenje i jačanje suradnje na gospodarskom, obrazovnom, znanstvenom i kulturnom području te drugim područjima društvenog djelovanja od zajedničkog interesa, proučavanje, razumijevanje i promicanje povijesnih, kulturnih i političkih veza, poticanje znanstvenih, kulturnih, humanitarnih, mirotvornih, gospodarskih i drugih projekata, poticanje suradnje znanstvenika, stručnjaka, umjetnika i gospodarstvenika radi ostvarivanja zajedničkih interesa i uzajamno korisnih projekata te poticanje znanstvenika, stručnjaka i studenata iz Republike Hrvatske na proučavanje znanstvenih dostignuća, povijesti, kulture, gospodarstva, sporta i drugih oblasti djelovanja u Državi Katar.

ASIM KURJAK, predsjednik

Akademik Asim Kurjak svjetski je poznati znanstvenik i liječnik. Predsjednik je Međunarodne akademije perinatalne medicine, direktor Ian Donald Škole ultrazvuka u medicini, predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Profesor Emeritus na sveučilištu Sarajevo School of Science and Technology. Redoviti je član Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, Europske Akademije znanosti i umjetnosti, Međunarodne Akademije za humanu reprodukciju, Akademije znanosti regije Puglia u Italiji i Akademije medicinskih znanosti Katalonije i Rusije, a počasni je član Američkog instituta za ultrazvuk u medicini i biologiji. Član je uredništva nekoliko međunarodnih časopisa. Objavio je 1.153 znanstvenih i stručnih tekstova. Članci kojima je autor ili koautor citirani su prema podacima Google Scholar baze podataka 14.857 puta; h-indeks 67. Napisao je ili uredio 123 knjige, koje su objavljene na 12 svjetskih jezika i po tome je jedan od najproduktivnijih svjetskih znanstvenika. Održao je više stotina pozvanih predavanja na međunarodnim skupovima. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja te počasnih doktorata na sveučilištima u Banja Luci, Budimpešti, Barceloni, Bukureštu, Ateni, Montevideu, Moskvi, Tomsku, Buenos Airesu, Petrogradu, Moskvi, Tirani, Khartoumu. Glavni je urednik časopisa Donald School Journal of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. Član uredništava nekoliko međunarodnih časopisa. Počasni je član 15 međunarodnih udruženja.

ANA JERKOVIĆ, potpredsjednica

Ekonomistica Ana Jerković kroz svoj je rad u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao savjetnica ministra odnosno savjetnica potpredsjednika Vlade RH radila na poboljšanju poslovne i investicijske klime u Republici Hrvatskoj, gospodarskim pitanjima i razvoju poduzetništva te je kroz aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje danas radi, stekla dublji uvid u znanstvene i obrazovne potencijale Republike Hrvatske, poglavito u smislu međunarodne suradnje i razvojnih politika. Autorica je i voditeljica više nacionalnih i međunarodnih projekata. Potpredsjednica je hrvatskog ogranka Pugwash Conferences of Science and World Affairs, članica upravnog odbora hrvatskog ogranka Rimskog kluba te suradni član Svjetske akademije umjetnosti i znanosti. Koordinatorica je Hrvatskog foruma Europske akademije znanosti i umjetnosti.

OTTO BARIĆ, potpredsjednik

Arhitekt Otto Barić jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, vodi projektni biro Baric&Partners u Zagrebu i Dohi, član je Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu. Realizirao je niz zapaženih objekata raznih namjena u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Finskoj, Češkoj, na Islandu te na Srednjem istoku. Od mnoštva njegovih radova, svakako se izdvaja projekt multifunkcionalne dvorane za Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru 2015. godine. Dvorana je ujedno i dom katarskog rukometnog saveza. Tijekom svjetskog prvenstva, hrvatska je reprezentacija sve utakmice grupne faze igrala u ovoj dvorani.
U Hrvatskoj se posebno može izdvojiti aktualni projekt Westgate Split – dva tornja od kojih je manji završen 2016., dok će drugi biti u funkciji prvog Marriott hotela u Hrvatskoj s 200 soba te će sadržavati 10 katova uredskih i konferencijskih prostora. Namjera je da po dovršetku ovaj toranj bude najviša zgrada u Hrvatskoj s 27 katova i visinom od 110m. Projekt Westgate Split dobitnik je prestižne nagrade ‘The 2017-18 International Property Awards’.

HARIS BOKO, član Izvršnog odbora

MIROSLAV KOPJAR, član Izvršnog odbora

VLADIMIR PEZO, član Izvršnog odbora

MILAN STANOJEVIĆ, član Izvršnog odbora