O nama

Hrvatsko-katarsko Društvo prijateljstva osnovano je 2018. s ciljem promicanja međunarodnog razumijevanja, suradnje te unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Države Katara. Temelji se na Ustavu Republike Hrvatske, međunarodnim ugovorima između dviju zemalja te principima konvencijskog i međunarodnog prava.

Glavni prioriteti Društva su jačanje suradnje u gospodarskom, obrazovnom, znanstvenom, kulturnom i drugim područjima od zajedničkog interesa. Posebna pažnja posvećena je proučavanju, razumijevanju i promicanju povijesnih, kulturnih i političkih veza između Hrvatske i Katara. Potiče se suradnja na znanstvenim, kulturnim, humanitarnim, mirotvornim, gospodarskim i drugim projektima.

Društvo potiče povezivanje znanstvenika, stručnjaka, umjetnika i gospodarstvenika radi ostvarenja zajedničkih interesa i projekata koji su korisni za obje strane. Također, potiče se istraživanje znanstvenih dostignuća, povijesti, kulture, gospodarstva, sporta i drugih područja djelovanja u Kataru, posebno među znanstvenicima, stručnjacima i studentima iz Hrvatske.

Asim KURJAK, predsjednik

Akademik Asim Kurjak je svjetski poznati znanstvenik i liječnik. On je predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine, direktor Ian Donald Škole ultrazvuka u medicini, te predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Također je profesor emeritus na Sveučilištu Sarajevo School of Science and Technology. Član je Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Međunarodne akademije za humanu reprodukciju, Akademije znanosti regije Puglia u Italiji, te Akademije medicinskih znanosti Katalonije i Rusije. Počasni je član Američkog instituta za ultrazvuk u medicini i biologiji. Aktivno je uključen u uredništva nekoliko međunarodnih časopisa.

Njegovi znanstveni i stručni tekstovi broje 1.153, a prema Google Scholar bazi podataka, članci kojima je autor ili koautor citirani su čak 14.857 puta, s h-indeksom od 67. Također, napisao je ili uredio 123 knjige, koje su objavljene na 12 svjetskih jezika, čime se ističe kao jedan od najproduktivnijih svjetskih znanstvenika. Održao je više stotina pozvanih predavanja na međunarodnim skupovima. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, te počasnih doktorata na sveučilištima u Banja Luci, Budimpešti, Barceloni, Bukureštu, Ateni, Montevideu, Moskvi, Tomsku, Buenos Airesu, Petrogradu, Moskvi, Tirani i Khartoumu.

Glavni je urednik časopisa Donald School Journal of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, te član uredništva nekoliko međunarodnih časopisa. Također, počasni je član 15 međunarodnih udruženja.

Otto BARIĆ, potpredsjednik

Arhitekt Otto Barić, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, vodi arhitektonski ured Baric&Partners u Zagrebu i Dohi te je član Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu. Realizirao je niz zapaženih projekata različitih namjena u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Finskoj, Češkoj, na Islandu i na Bliskom istoku. Među brojnim radovima, ističe se projekt multifunkcionalne dvorane za Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru 2015. godine, koja je istovremeno i dom katarskog rukometnog saveza. Hrvatska je reprezentacija tijekom svjetskog prvenstva igrala sve utakmice grupne faze u ovoj dvorani.

U Hrvatskoj, posebno se ističe aktualni projekt Westgate Split – dva tornja, od kojih je manji završen 2016. godine, dok će drugi biti dom prvog Marriott hotela u Hrvatskoj s 200 soba te će sadržavati 10 katova uredskih i konferencijskih prostora. Nakon završetka, ovaj toranj planira postati najviša zgrada u Hrvatskoj, s 27 katova i visinom od 110 metara. Projekt Westgate Split dobitnik je prestižne nagrade ‘The 2017-18 International Property Awards’.

Milan STANOJEVIĆ, potpredsjednik

Milan Stanojević je renomirani pedijatar i neonatolog s bogatim iskustvom i stručnim doprinosom u medicini. Diplomirao je na Medicinskoj akademiji u Varšavi 1979. godine, nakon čega je stekao poslijediplomske diplome iz kliničke pedijatrije i perinatologije na Sveučilištu u Zagrebu. Sa statusom magistra znanosti od 1991. i doktora znanosti od 2006. godine, Milan je istaknuti znanstvenik, mentor i edukator.

Tijekom svoje karijere, Milan je bio aktivni sudionik u mnogim znanstvenim projektima, suradnik UNICEF-a za područje edukacije o dojenju, te je imao značajnu ulogu u medicinskoj zajednici kao voditelj odjela neonatologije u bolnicama u Koprivnici i Zagrebu.

Njegov doprinos medicinskoj literaturi obuhvaća preko 300 radova, 66 poglavlja u knjigama te uređivanje sedam knjiga. Milan je također aktivni sudionik u medijima, te je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, uključujući Medalju grada Koprivnice i Global Maternity Prize.

Njegova stručnost i predanost prepoznate su ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta, što je potvrđeno visokim poljskim odličjem za širenje znanstvene i kulturne suradnje. Milan Stanojević predstavlja vrhunski primjer stručnjaka čiji rad unapređuje medicinsku praksu i donosi pozitivne promjene u svijet.

Krešimir LUGARIĆ, potpredsjednik za korporativnu strategiju

Donoseći bogato iskustvo i raznoliku pozadinu u korporativnoj strategiji i međunarodnim odnosima, Krešimir Lugarić je pokretačka snaga iza misije Hrvatsko-Katarskog društva prijateljstva. S bogatom poviješću rukovodećih uloga u renomiranim korporacijama i institucijama vlade, naš potpredsjednik akumulirao je obilje iskustva u vođenju utjecajnih inicijativa i poticanju suradnje na globalnoj razini.

Nakon što je obavljao ključne rukovodeće pozicije u tvrtkama Dell/EMC Corporation i IBM Corporation, pokazao je dokazanu sposobnost vođenja međunarodnih timova i vođenja strateških inicijativa koje su rezultirale značajnim partnerstvima i savezima. Njegovo strateško promišljanje i inovativni pristup potaknuli su rast i stvorili trajni utjecaj u prethodnim ulogama.

Osim toga, naš je potpredsjednik odigrao ključnu ulogu kao posebni savjetnik ministra za inovacije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, pružajući strateške savjete o inovacijskim inicijativama i poticanju dijaloga među različitim institucionalnim dionicima.

Oslanjajući se u ovo bogato iskustvo, naš potpredsjednik unosi jedinstvenu perspektivu i duboko razumijevanje globalne dinamike u svoju ulogu unutar Društva. Njegova predanost promicanju međukulturalnog razumijevanja i vođenju inicijativa koje potiču napredno razmišljanje čini ga cijenjenim liderom unutar naše organizacije.

MIROSLAV KOPJAR, član Izvršnog odbora

VLADIMIR PEZO, član Izvršnog odbora